Sursa: FinMentor

Data: 08/09/2011

In urma listarii Fondului Proprietatea la BVB la inceputul anului 2011, pretul actiunilor a inregistrat o performanta inferioara in comparatie cu indicii bursieri BET si BET-C, in ultimele luni atingand pretul de 0,4000 RON/actiune care reprezinta cel mai scazut nivel de la listare.  Analizand actiunile din punct de vedere fundamental, se poate argumenta ca FP-ul reprezinta o investitie atractiva in momentul de fata.  La o valoarea de 0,4400 RON/actiune, FP-ul are un PER de circa 8, si se tranzactioneaza la o reducere de aproximativ 50% in comparatie cu book-value (PB = 0.50).  Avand in vedere acest lucru, noi consideram ca in momentul de fata datorita situatiei macroeconomice la nivel mondial (de exemplu, criza datoriilor din Europa, incetinirea cresterii economice din SUA si China) pietele de capital din economiile emergente (printre care face parte si Romania) vor continua sa inregistreze un grad de volatilitate ridicat, fiind foarte probabil sa-si continue trend-ul descendent din ultimele 2 luni.

Daca ne uitam la performanta actiunilor FP in ultimele 2 luni, putem observa ca declinul pretului s-a accelerat, in timp ce volumul de tranzactionare in zilele de scadere a fost, in medie, mult mai ridicat ca cel inregistrat in zilele de crestere.  Acest fapt indica ca inca exista suficienta presiune la vanzare care nu pare sa se fi diminuat in ultima perioada.

Conform Figurii #1 de mai jos, putem observa ca preturile actinilor FP traseaza o formatiune "pennant" sau "flag," care este insotita de o diminuare a volumului de tranzactionare.  Aceasta formatiune a fost precedata de o scadere de circa 10% incepand de la sfarsitul lunii Iunie si sfarsindu-se in prima saptamana a lunii August, timp in care volumul a crescut.  O astfel de configurare indica o slabiciune semnificativa in actiunile FP, si prevede o continuare a trend-ului descendent in urmatoarele saptamani.  Potrivit formatiunii "pennant," pretul actiunilor FP este probabil sa scada pana la pragul de 0,3000 RON.

Figura #1:  Pret FP zilnic - formatiune "pennant"FP-09.06.2011.jpg

In plus, daca comparam performanta actiunilor FP cu cea a indicelui BET-C, putem observa ca in medie, FP este mai putin volatil (Figura #2).  Pentru o crestere sau scadere de 1% a indicelul BET-C, actiunile FP vor creste sau scade in medie cu circa 0,76%.

Figura #2:  Corelatie FP vs. BET-C
Beta FP.jpgPentru a prognoza un pret tinta pentru actiunile FP folosind statistica anterioara, este important sa incercam sa prognozam performanta indicelui BET-C in urmatoarea perioada.  Din Figura #3, putem observa ca in ultimele 2 luni, indicele BET-C a strapuns o zona de suport care a fost atinsa precedent in luna Iunie a anului 2010.  Urmatoarea zona de suport importanta  pentru indicele BET-C este in jurul valori de 2.200, are coincide cu pragul Fibonnaci de 61,8% a intregii cresteri care a avut loc de la minimele din Martie 2009 si pana la maximele din Aprilie 2010.  Luand in considerare ca pretul actual a indicelui BET-C este de 2,800, o scadere de  22% ar insemna un declin echivalent a pretului actiunilor FP de aproximativ 17%, care coincide cu un pret tinta de 0,35 RON.

Figura #3:  Indicele BET-C si pragurile Fibonnaci
BET_C-09.06.2011.jpg

In concluzie, pentru potentialii investitori care sunt interesati sa investeasca in Fondul Proprietatea, se recomanda amanarea acestei decizii pentru cateva luni pana cand incertitudinea care afecteaza pietele in momentul de fata se va diminua.  In acelasi timp, investitorii s-ar putea sa beneficieze de o cotatie FP si mai atractiva ca cea actuala.